Het is o zo moeilijk om ‘nee’ te zeggen tegen het glaasje champagne, de heerlijke hapjes en de opgevulde kalkoen tijdens de feestdagen. Om nog maar te zwijgen van de caloriebommetjes die we maar al te graag naar binnen werken tijdens het dessert. Een heel jaar op gewicht blijven en dat naar de vaantjes helpen in enkele dagen… We zijn er echte kampioenen in! Maar hoe geraken die overtollige kilootjes er snel terug af? Ik testte het C9 dieet van Living Forever en verloor 3 kilo en enkele centimeters in één week tijd.

Wat is Living Forever C9?

C9 is een vermageringsprogramma die 9 dagen duurt, je belooft enkele kilo’s te verliezen en je lichaam reinigt (of cleanst).

De eerste twee dagen eet je geen vaste voeding (uitgezonderd een stukje fruit of wat groenten). Daarna mag je wel één lichte (vaste) maaltijd per dag. Tijdens het begin moet je 30′ licht sporten, vanaf dag 3 wordt je geacht van min. 30′ harder te sporten. Je drinkt bovendien geen frisdrank (ook geen light) of alcohol tijdens deze 9 dagen.

Je kunt trouwens hier lezen hoe ik 100 dagen geen alcohol dronk en 10 kg vermagerde.

Of liever zelf zin in een uitdaging? Drink de hele maand januari geen alcohol! 🎉

Dag 1 en dag 2: resetten en cleansing van het lichaam

Klik om grote afbeelding te zien

De start is vrij zwaar voor mensen die nog nooit een ‘zwaar’ dieet hebben gevolgd. Ik heb vorig jaar een suikervrije, vetvrije en koolhydraatarme periode van 21 dagen ingelast en was redelijk gewapend. Eigenlijk vielen deze eerste twee dagen best wel goed mee dus.

Bovendien zijn de proteïne shake en de Forever Fiber’s je beste vrienden tijdens deze eerste dagen.

De proteïne shake is een maaltijdvervanger. Zeker niet goed om te gebruiken als ‘bodybuilder’ wegens te veel suiker/koolhydraten en vetten maar ideaal om vaste voeding te skippen zonder zwaar hongergevoel.

De Fiber’s zijn vezels en zorgen er voor dat je geen te grote hongeraanval krijgt én dat je vertering niet stil valt. Je wilt namelijk nog altijd naar het toilet kunnen gaan, ik toch.

Mocht je toch een acute hongerke krijgen, mag je zondigen met fruit en groenten (niet méér porties dan hieronder aangegeven! Voor iedereen die vragen rond uitzonderingen heeft: stick to the plan, tenzij een dokter het anders aangeeft).

Voor de geïnteresseerden: dag 1 at ik een kiwi, dag 2 een perzik.

Ik moet eerlijk toegeven dat ik blij was dat ik op dag 3 terug echt kon knabbelen. We zijn dat zodanig gewend dat we er niet bij stil staan. Bovendien is eten nogal een sociaal iets: gezellig eten samen met Het Lief zat er ook niet echt in tijdens deze dagen.

Maar ze is al het één en ’t ander gewoon 😉

Toegelaten uitzondering tijdens het C9 dieet

Dag 3 tot en met 9: vermageren en sporten

Klik om grote afbeelding te zien

Vanaf dag drie wordt het dus een stuk realistischer door de vaste maaltijd ’s middags of ’s avonds.

Het is naast het diëten belangrijk om elke dag 30 minuutjes te sporten.

Let wel, en ik krijg hier vaker vragen over dan me lief is, sporten betekent niet wandelen. Sporten betekent hier ’30 minuten activiteit aan een tempo waarbij je niét meer kunt praten met je fitness partner’. Gaan wandelen met je hond is leuk enal maar telt niet mee als sport!

Tijdens dag 1 en dag 2 is je hond uitlaten wel genoeg aangezien je heel weinig voedingsstoffen op hebt maar vanaf dag 3 moet je zweten.

Noot: Laat je altijd begeleiden door een arts en/of sportdeskundige. Neem geen onnodige risico’s, luister naar je lichaam en ga nooit (nooit!) onder je BMI. Mager is niet hetzelfde als gezond, knoop dat in je oren.

Is Living Forever C9 een wonderdieet?

Nee, wanneer je koolhydraten schrapt uit je dagelijkse maaltijden en elke dag minstens 30 minuten sport zul je waarschijnlijk hetzelfde resultaat bekomen zonder het pakketje. Het programma geeft je wél een houvast.

Velen onder ons hebben niet de discipline/kennis/tijd om een goed voedingsschema op te stellen en daar spelen ze handig op in.

De voordelen heb ik hieronder snel opgesomd:

  • Je krijgt alle benodigdheden toegestuurd, enkel de 7 lichte maaltijden moet je zelf aankopen en klaarmaken
  • Een handig boekje is voorzien met alle info, makkelijk om niet alles te moeten onthouden
  • Je krijgt toegang tot een Facebook-groepje met anderen die dezelfde uitdaging aangaan: you’re in this together
  • Geen vaste voeding eten bespaart je echt veel tijd en time is money 😉
  • Je moet je doelen opschrijven in ht boekje wat er voor zorgt dat je finishlijn voor ogen hebt (reden 1 waarom veel diëten niet werken)
  • Je meet je gewicht & lichaamsmaten op dag 1 en dag 9, niet daartussen (meten is weten, je meet de juiste zaken én baseert je niet op te korte-termijnschommelingen; reden 2, 3 en 4 waarom andere diëten niét werken)

En de nadelen?

  • Het is altijd raar om tijdens lunchmomenten met een bekertje te staan shaken. Ik heb genoeg wilskracht om me niet te laten verleiden door het lekkere eten op het werk maar het blijft gewoon raar om ‘vloeibaar te eten’ terwijl anderen ‘normaal’ aan het eten zijn.
  • Die fucking Aloë Vera gel. Ranzig, smerig, fucked up. Het reinigt je binnenstel dan misschien wel, lekker is het niet en het heeft een gortige structuur. Nu ja, beggars can’t be choosers. Wie resultaat wil moet op zijn minst effe op zijn tanden kunnen bijten.
  • Als je terug vervalt in oude gewoontes pak je sneller kilo’s dan je ze kwijt geraakte omdat je lichaam van ‘survival mode’, en dus hardcore vetverbranding, overschakelt naar ‘luxury mode’ en zoveel mogelijk hamstert voor een eventuele volgende hongerperiode. Wij, mensen, zijn eigenlijk heel simpele wezens hoor.

Ideale crash dieet na de feestdagen?

Hoewel het bedrijf Living Forever heel veel moeite doet om het programma een ‘cleansing programma’ te noemen en geen ‘crash dieet’, is het dat wel. Volgens mijn standaarden. Het is zo dat je jezelf niet (echt) uithongert maar het is gewoon geen duurzaam dieet. Je kan/mag het niet langer volhouden dan 9 dagen én na het programma pak je snel de kilo’s terug als je vervalt in oude gewoontes.

Persoonlijk ben ik wel een fan van een kort (verantwoord en gecontroleerd!) crash dieet omdat het je op weg helpt door snel enkele kilo’s te verliezen. Als je snel enkele centimetertjes wil verliezen en/of dit gebruikt als fundament om verder te werken aan een gezonde levensstijl, fine by me!

C9 is dus uitstekend na de feestdagen om snel terug op je oude gewicht te geraken of als kickstarter.

Hoeveel vermager je met Living Forever C9?

Ikzelf ben gestart op 81 kg (voor 1m90 is er eigenlijk geen nood aan zo’n crashdieet maar bon, het bloed kruipt waar het niet gaan kan) en 80 cm taille & 88 cm heupomtrek.

Na het vermageringsprogramma woog ik 78 kg, mat 79 cm taille & 86cm rond de heupen en voelde ik me een pak strakker en fitter. Mission accomplished! Ofzo 😉

Nog eens?

Euhm, ik ben sowieso geen fan van zaken tweemaal te doen maar zou eventueel wel terug grijpen naar de routine van dag 1 en 2 na een zwaar weekendje eten. Voor de kickstart, zeg maar.

Zelf aan de slag?

Mocht je zelf zin hebben om er mee aan de slag te gaan, kan je terecht op de site van Forever Living. Een pakket voor 9 dagen kost 120 EUR en je kunt de shakes in vanille-smaak of chocolade-smaak bestellen.

Eerlijk duurt het langst: ik werd niet betaald om deze post te schrijven, ik kreeg het C9-pakket wel gratis toegestuurd om te testen.